Kriooltjes op het nippertje ontsnapt aan boomhakkers

Hogebomen

Kriooltjes ontdekken aan de hoge bomen

Lees dit intrieste bericht:
Begin deze week werden de mooie populieren gekapt aan de Maaigendijk. Blijkbaar uit veiligheidsvoorzorgen.  Elk jaar maak ik met tientallen kinderen verschillende Kriooltjeswandelingen in het mooie Land van Ooidonk, daar waar de Kriooltjes leven en werken.
Op de Maaigemdijk verklap ik de kinderen waar een aantal van die Kriooltjes wonen tijdens de zomerperiode.

Deurtje-Kriooltje

Kriooltjesdeur onderaan een boom

Onderaan de mooie statige bomen zitten hier en daar kleine deurtjes voorscholen. Wie daar al eens wandelt heeft ze misschien reeds opgemerkt. Alle kinderen en ook volwassenen zijn altijd verrast als ik een paar van die deurtje aanwijs.  Iedereen is dan muisstil om onze elfensoort, de Kriooltjes, niet te storen. Telkens krijg ik leuke vragen en opmerkingen te horen: “Mogen we op de deurtjes kloppen, zijn ze thuis, zullen we ze zien? Oh, wat wonen ze hier mooi in dit prachtige landschap.” Regelmatig verneem ik dat gezinnen de kriooltjeswandeling overdoen om met de kinderen nog eens op zoek te gaan naar die liefelijk verborgen deurtjes.

Toen ik hoorde dat de populieren gekapt waren, spoedde ik mij naar de dijk op zoek naar de schuilplaatsen van de Kriooltjes die daar wonen.  Tot mijn grote ontsteltenis zag ik dat ook die bomen gekapt zijn. Als vermoord liggen de statige reuzen zielloos op elkaar gestapeld, klaar om opgeladen te worden.
Ik wou persé weten waar die kriooltjes waren toen ik één van hun voordeurtjes terugvond. De verbazing was nog groter toen ik zag dat er aan de klink van het deurtjes een pakje hing. Wat was dat, hoe kwam dat daar? Waarschijnlijk heeft iemand een geschenkje voor de Kriooltjes aan hun deurtje gehangen.

Het was ‘het onvoorwaardelijke geloof in de Kriooltjes’ dat het kind er toe aanzette een geschenkje te brengen. Die gedachte kan ik nu niet loslaten. Wie heeft het pakje daar gehangen, maar vooral waarom? Wat zal het kind denken en voelen wanneer het de volgende keer op zoek gaat naar die boom waar hij of zij met alle liefde het pakje achterliet voor een Kriooltje.

Pakje

Het bewuste pakje dat aan het deurtje hing.

Volgende week ga ik opnieuw met 2 klassen van de school “Het Leernest” terug op kriooltjeswandeling…  Wat moet ik deze kinderen vertellen die net voor de herfstvakantie met de juf de verhalen van de Kriooltjes lazen. Die kinderen die zo benieuwd zullen zijn om de Kriooltjes te zoeken?

Het  doet pijn om de vele legendes en verhalen die Ooidonk rijk is neer te schrijven als ik merk hoe er met die unieke omgeving omgesprongen wordt.
Ik kreeg de  inspiratie door de vele verhalen die ik hoorde van Graaf Juan t’Kint de Roodenbeke, voormalige graaf van het Kasteel van Ooidonk. ( † 12 september 2013) Omdat hij heel veel belang hechtte aan het behoud van het kasteel en de omgeving maar ook aan de geschiedenis en de legendes die daar mee gepaard gaan, vond hij het belangrijk en goed dat ik deze neerschreef in leuke en begrijpelijke jeugdverhalen.

Het  geloof om er mee door te gaan, kreeg ik (desondanks het rooien van de bomen) nu van het kind dat het pakje aan de deur van het Kriooltje hing. Besef daarom dat de mooie omgeving van het kasteel meer is dan alleen bomen en hout.

Xavier Mares
4 november  2017

Download gratis de Kriooltjeswandeling

BascuulMeisje-met-boek