allereerste nederlandstalige iBook ooit op de iTunes en iBookstore van Apple.

NIEUWSBLAD 23 mei 2012 – Xavier Mares, die in Sint-Martens-Leerne al twintig jaar een reclame- en adviesbureau runt, schreef het allereerste iPad-jeugdverhaal.

‘Het lijkt alsof dit al langer bestond’, zegt Xavier Mares in een reactie. ‘Niets is minder waar. Het boek gaat de geschiedenis in als allereerste Nederlandstalige jeugdboek in de iBooksStore. Het is een spannend verhaal van de Kriooltjes in het Land van Ooidonk. Ik woon in de omgeving van het kasteel en heb het boek zelf geschreven en geïllustreerd. Naast de succesvolle iTunesStore en AppStore kan je sinds kort boeken kopen bij softwaregigant Apple.’
‘Dat het Kasteel Ooidonk in het schilderachtige Leerne bij velen tot de verbeelding spreekt weten we al lang’, vervolgt Xavier Mares. ‘Heel wat geschiedkundige gebeurtenissen maar ook legendes hebben in de loop der tijd het kasteel extra bekendheid gegeven. Het succes van de Halloween-vertelavonden om en rond het kasteel waren voor mij de aanleiding om in 2007 een jeugdboek uit te brengen samen met  Bieke Brunin onder de titel ‘De Kriooltjes en het verschrikkelijke Leiemonster’.
iMac en schetsboek KriooltjesHet is een boek geworden van 225 bladzijden waarin je het spannende avontuur kon lezen van twee jongens uit Leerne. Die reisden vanuit hun dorp terug naar de Middeleeuwen. Daar dienden ze een geheime opdracht te vervullen met de hulp van de uit fantasie opgedoken Kriooltjes. Al snel kregen de Kriooltjes een interactieve website www.kriooltjes.be met veel kleurenplaten en spelletjes.

‘De belangstelling was groot’, vertelt Xavier, ‘al snel begon ik dus een nieuw verhaal te schrijven, deze keer met een leuk sprookjesgehalte. Ook dit speelt zich af in Ooidonk. Om dit ‘happy end’-verhaal boeiend te maken besloot ik het uit te brengen op het beste hi-tech platform van deze tijd, de iPad van Apple. Daarvoor werkte ik samen met TrendsCo uit Nazareth. Het bedrijf van Lieven Gekiere en Dieter De Weirdt die ook achter de site MijnTuin.org zitten. Het verhaal kan je lezen als een klassiek boek maar het is aangevuld met moderne interactieve snufjes die het nog boeiender maken. Zo krijg je de mooie decors uit het verhaal te zien in een extra deel van het iBook. Je treft er een verzameling aan van foto’s genomen in een schilderachtige omgeving. Het leuke is dat je die beelden zelf kunt opzoeken tijdens een wandeling. Het boek bevat ook interactieve spelletjes. Door het elektronisch uit te geven is het iBook nooit af. Samen met de uitgever heb ik plannen om die aan te vullen met extra’s in een volgende update.’

Het iBook ‘De Kriooltjes en de toverharp’ is gratis te downloaden op de iBookStore.

Woensdag 23 mei 2012 –  John De Vlieger