Wie zijn de Kriooltjes?


De Kriooltjes
zijn de geesten van de pages of kindsoldaatjes die om en rond het kasteel van Ooidonk gestorven zijn tijdens de vreselijke veldslagen in de middeleeuwen.
De Gentenaren kwamen hier grootse veldslagen leveren tegen de Bruggelingen waarbij Heer Wenemaar gruwelijk om het leven kwam. De kindsoldaatjes moesten de ridders te paard helpen en bijstaan. Spijtig genoeg zijn hier heel wat kinderen gesneuveld tijdens deze vreselijke oorlogen.DeKriooltjes

Deze geestjes of Kriooltjes zitten nog altijd opgesloten in het Blauwe Torentje aan de Ooidonkdreef, net voorbij de
Tweekoningenstraat. Als je daar eens passeert,  moet je heel stil zijn. Je kan ze soms horen zingen. De Kriooltjes kunnen zelf niet uit de Blauwe Poort. Er zijn wel luikjes aan die poort maar geen deurtjes… en die luikjes zijn trouwens rood en niet blauw zoals de naam van het poortje het zegt… Maar dat, dat is dan weer een ander verhaal. Alleen als er gevaar dreigt, kunnen de Kriooltjes uit hun torentje. Het zijn als het ware de eerste versies van Superman of Mega Mindy. Als er gevaar dreigt worden ze, zonder dat ze
het zelf beseffen, echte vliegende helden…

De verhalen, de boeken…
In 2005 hoorde Xavier Mares, tijdens een zomerse avondwandeling, in het Blauwe Torentje aan de ooidonkdreef iemand zachtjes neuriën. Toen ontdekte hij dat het Kriooltjes waren. Hij kreeg van hen de ongelofelijke gave te communiceren met de eeuwenoude legendes uit het land van Ooidonk…

In 2007 verscheen het eerste jeugdboek De Kriooltjes en het verschrikkelijke Leiemonster samen met Bieke Brunin. Een spannend verhaal voor de tieners. Quinten en Marius gaan terug in de tijd van hun dorp… op zoek naar de waarheid uit het verleden.

In 2012 verscheen het eerste Belgische verhaal ooit voor de iPad, Xavier Mares schreef toen een leuk kortverhaal met een groot sprookjesgehalte.  De Kriooltjes en de Toverharp. Dit verhaal is ideaal als voorleesverhaal of om zelf te lezen als eerste echt leesboek.

In 2014 verscheen het jeugdboek “De Kriooltjes en de verdwenen gezichten”. Quinten gaat terug in het verleden op zoek naar “de verdwenen gezichten”. Zonder de hulp van zijn 6 vrienden zal het niet lukken.
Een meegaand verhaal voor tieners tot … jaar. Het boek is zo filmisch geschreven dat je alles (individueel of met de klas) zelf kunt gaan beleven en onderzoeken in het land van Ooidonk, de ongerepte natuur om en rond het kasteel van Ooidonk – Leerne Deinze.