Weetjes

Dat het Kasteel van Ooidonk aan de Leie in het schilderachtige Leerne nabij Deinze bij velen tot de verbeelding spreekt, wisten we al lang, maar dat er ook superhelden wonen weten we nu sinds Xavier Mares de Kriooltjes ontdekt heeft. Heel wat geschiedkundige gebeurtenissen maar ook legendes en verhalen hebben in de loop der tijden het betoverende Kasteel van Ooidonk extra bekendheid gegeven.

in 2005 hoorde Xavier Mares, tijdens een zomerse avondwandeling, in het Blauwe Torentje aan de ooidonkdreef iemand zachtjes neuriën. Toen ontdekte hij dat het Kriooltjes waren. Hij kreeg van hen de ongelofelijke gave te communiceren met de eeuwenoude legendes uit het land van Ooidonk…
In 2007 verscheen het eerste jeugdboek De Kriooltjes en het verschrikkelijke Leiemonster samen met Bieke Brunin. Een spannend verhaal voor de tieners. Quinten en Marius gaan terug in de tijd van hun dorp… op zoek naar de waarheid uit het verleden.

…als je onder  de blauwe poort doorloopt en heel stil bent,
kan je de kriooltjes soms horen zingen.

In 2012 verscheen het eerste Belgische verhaal ooit voor de iPad,
Xavier Mares schreef toen een leuk kortverhaal met een groot sprookjesgehalte.  
De Kriooltjes en de Toverharp. Dit verhaal is ideaal als voorleesverhaal of om zelf te lezen als eerste echt leesboek.

…2012 Het klinkt onwaarschijnlijk, maar Xavier Mares schreef het allereerste Belgische iPad jeugdverhaal ooit dat verscheen op de online iBooksStore van Apple.

2014 (13 november), “De Kriooltjes en de verdwenen gezichten” rolt van de pers. Quinten gaat terug in het verleden op zoek naar de verdwenen gezichten van op een eeuwenoud wandtapijt. Zonder de hulp van zijn 6 vrienden zal het waarschijnlijk niet lukken.
Een meegaand verhaal voor tieners tot … jaar. Het boek is zo filmisch geschreven dat je alles (individueel of met de klas)  zelf kunt gaan beleven en onderzoeken in het land van Ooidonk, de ongerepte natuur om en rond het kasteel van Ooidonk – Leerne Deinze.

… hoe gaan de avonturen van de Kriooltjes verder?

Xavier Mares kreeg ook inspiratie door de vele verhalen die hij kreeg uit eerste hand van Graaf Juan t’Kint de Roodenbeke, voormalige graaf van het  Kasteel van Ooidonk. ( °1 april 1934 † 12 september 2013) Omdat Graaf Juan t’Kint de Roodenbeke heel veel belang hechtte aan het behoud van het kasteel maar ook aan de geschiedenis en de legendes die daar mee gepaard gaan vond hij het belangrijk en goed dat  Xavier Mares deze neerschreef in leuke en begrijpelijke jeugdverhalen.

… inspiratiebron Graaf Juan t’Kint de Roodenbeke